6 причини да си купите електрически велосипед


Може би най-честият коментар свързан с електрическите велосипеди е следният:

„Аз, колелото го ползвам за спорт – за какво ми е нужно подпомагане?“

Абсолютно уместна забележка! Когато става въпрос за физически упражнения велосипедът е може би най-добрият избор – много участващи мускулни групи и доста изгорени калории. Какво бихте казали, обаче за спортните велоергометри – с тях също спортувате, но си имате и степени за регулиране на усилието? А знаете ли, че в момента едни от най-търсените модели електрически велосипеди са планинските – точно за най-запалените спортни маниаци…

Предлагаме на вниманието ви шест причини, които ще преобърнат представите ви!

1. Свобода на избора
Можете и да изключите електрическото подпомагане – има си копче. Представете си – тръгвате на работа с костюмчето си, включвате на пета и карате с 25км/ч, избягвайки всички задръствания, не се задъхвате, не се изпотявате даже, пристигате свеж и усмихнат! След работа, вадите от раничката си шортите и карате без да включвате въобще подпомагането, или на първа само по баирите, примерно… Хоп – и фитнеса е организиран!

2. За повече удоволствие
Трябва да пробвате поне веднъж! Въртите лекичко, а се придвижвате адски бързо. И уверявам ви, няма да спрете да се усмихвате… особено при стръмни изкачвания. Споменах вече за планинските електрически велосипеди – качваш баира с песен, за да се насладиш максимално на шеметното спускане! А в града – не търсите паркоместа, не чакате в задръствания, стигате навреме и навсякъде, без никакви усилия.

3. За повече време сред природата
Самото притежание на електрически велосипед ви предизвиква да го използвате възможно най-често. Освен заради удоволствието от карането, за това спомага и инвестицията, която сте направили – трябва да оправдаете разхода,  все пак! Как ви се струва това, че според статистиката хората с електрически велосипеди ги използват два пъти по-често от хората с обикновените велосипеди; и съответно изминават поне два пъти по-дълги дистанции. Ами, логично е! С едно зареждане можете да карате до 100 километра – зависи от мощността на батерията и степента на подпомагане, което използвате. Ако дългите разстояния или трудния маршрут отпаднат като притеснения – директно тръгвате към баба си на село, или до близката гора, хълм, езеро, манастир, всякаква друга природна или историческа забележителност… Ако сте в група е още по-приятно – гаранция, че няма да има мърморещи или изоставащи!

4. За по-здравословно съществуване
Връщам се на предубеждение номер едно: „електрическият велосипед е за мързеливци“. Първо, с електрическия велосипед пак се въртят педалите и то със същият натиск, но придвижването става доста по-бързо. Второ, някакво упражнение е много по-добро от никакво. Трето, както споменахме по-горе, електрическите велосипеди се използват много по-често, за по-дълго време и разстояния. Четвърто, винаги може да се изключи електромотора и да си направите една добра тренировка, когато пожелаете. Пето, по-често сте навън, а не заврян в кола или апартамент. А знаете ли, че вече има и фитнес инструктори с програми за колоездачи на електрически велосипеди?

5. По-евтино е
Едва ли е нужно да изброявам предимствата на електрическите велосипеди спрямо автомобилите, свързани с финансите… Гориво, паркинг, такси, данъци, тук-там някоя глобичка… Все пак за пълнота на изложението – разходите за зареждане на батерията на електрическият велосипед са около 20 ст. за 100 изминати километра.

6. Полезно е за всички
Повече велосипеди – по-малко автомобили – по-добра околна среда… По тази тема могат да се изпишат тонове. За любителите на статистиката, предлагам едно Холандско проучване, демонстриращо градските ползи ако увеличим само с 10% употребата на велосипеди:
o    с 1% би намалял броят на сериозно пострадалите при катастрофи
o    с 2% би намалял нивото на шума
o    с 3% биха намалели отделяните въглеродни емисии
o    с 6% биха намалели емисиите на фини частици и азотни оксиди
o    с 15% ще се намали загубата на време в трафик
o    с 20% по-лесно ще се намират свободни места за паркиране

„Защо ми е нужен електрически велосипед?“
полезно е за вас, полезно е за всички!

Ще Ви бъде интересно и:

LEAVE A COMMENT